Frida and the “Kukkopilli”

Just look at me! 

Frida isn’t using her dummy anymore – she stopped during the weekend. Or basically, we didn’t give it to her when we tucked her in – you know we had to get her off it. We were expecting her to just not go to sleep, and we were so wrong. It has been completely painless! The first couple of evenings, she had a look on her face that said, “mmm – am I not supposed to have something else, when I go to sleep?” and then she cuddled with her comfort blanket and went to sleep. I’m telling you – painless!

I started making this little tunic top during the weekend, but I didn’t have the right buttons for it, so I finished it Monday evening. When I go home from work, I have 10-15 minutes waiting while changing trains, and one of my favourite local sewing shops is close by. So I popped in to have a chat with her and get me some buttons.

Kukkopilli 

This is the same fabric I used for the baby shoes I made recently, and I’m just really fond of it. It’s an Ottobre-pattern from the latest childrens issue, called “Kukkopilli” raglan-sleeve tunic top – and my version doesn’t have the appliqué, because I wanted a pocket there instead. A kukkopilli is a Finnish kind of rooster whistle, and they look like this – I remember seeing them in my family when I was a child. It would probably have been sweet as well, though – it’s been a while since I made an appliqué.

I love the pattern, and it looks so sweet on Frida – even if it’s hard to get her to not move too much in order to take a picture.  Here she is running away with her wet, combed hair – fresh out of her bath.

Back

24 comments

 1. Ulla V. says:

  Dén top kiggede jeg lige på i bladet her til morgen!! Jeg troede nemlig at den skulle syes i jersey, men til min store begejstring stod der bomuldsstof!

  Hvor dejligt at jeg endda kan se den i “aktion” på søde lille Frida. Det er altså en rigtig smuk top du har lavet…den klæder hende SÅ godt. Og skønne knapper du fik købt!

  Jeg er vild med det øverste billede, hvor Frida kigger lige så fint ned på alle de små elefanter og lommen :0))

  Det er vel flot, at hun sådan kan undvære sutten! Jeg husker tydeligt hvordan vi også forventede reaktioner fra vores børn, da de skulle af med sutten. Men det gik også utrolig fint og over al forventning. Anne-Sophie – som altid har haft temperament – kommenterede det dog lidt mere end Emil gjorde ;0)

  God solskinsdag :0))

 2. Karin says:

  Hej Astrid.
  Hvor er den bare utrolig sød – den falder vel nok fint og klæder hende rigtig godt. Du er – som sædvanligt – meget inspirerende 🙂

 3. Maria says:

  What a lovely little tunic! The fabric is so nice in this, so simple and lovely 🙂 I’m glad to see this pattern modelled. I’ve been thinking of using it myself. So sweet that Frida gave up the dummy so easily. Well, it’s usually us parents that make big deal out of simple things 😉

 4. Jeannet says:

  Hej astrid

  Hvor er den skøn indpakningen og indholdet (o: (Kjole og barn) Fantastisk stof passer også godt til drenge og nu er jeg jo mor til 2 af den slags.
  Har du købt det over there?
  Dine billeder er også super gode og smart måde du får dem opsat på. Det må jeg også prøve, er det svært?
  Har surfet lidt på din blog. Sikke en masse du har gang i. Hus, have, syning, job og børn. Skønt.
  Jeannet

 5. Astrid says:

  Tusinde tak, Ulla – det er altså et supersødt mønster – jeg tror også lige, at det må være dig. Rigtig sød facon! Ja, vi forældre tager ind imellem sorgerne på forskud – og det er der slet ingen grund til! 🙂

  Katharina – et par gang om ugen bliver det jo nok til – og tak! 🙂

  Mor – dejlig, det er hun – på sin egen eksplosive facon! 😉

  Tusinde tak, Karin – du er altså sød! 😉

  Go right ahead – it’s such a sweet pattern and not even difficult! Thanks a lot! 🙂

  Ehhhh, altså! Tusinde tak, Marina! 🙂

  Jeannet – tak skal du have – huset er nu lige på hold i øjeblikket, men det kommer nok igen. 😉

  Thank you, Teri! Yes, children are amazing!

  Beki – thank you so much! 🙂

 6. Helinä says:

  Cute tunic and how adorable Frida is:) ! I’m glad to hear that she gave her dummy up so easily. Same happened with my girl about 2 years ago – before I was soooo scared how it would go … and she did nothing :). Just asked it nicely during couple of evenings as going to sleep bud accepted easily my answer that we don’t have dummy anymore.

 7. Ria says:

  Hi Astrid,
  Oh, how lovely! I love the fresh yellow around it. I was also worried when I thought it was time for Pelle to give up the dummy but had the same experience. After all the time using it, he had no problems giving it up and supprised me so positively.

 8. Mette says:

  I love the yellow bias tape on the pocket.

  She is so cute.

  I am amazed at how easy it was for her to give up the dummy – I predict i would be a different story if I tried to do the same to my dummyloving very hot tempered 2 year old.

 9. Natalie says:

  I’m not sure I have EVER seen such cute buttons!! The tunic is adorable! Lovely fabric combination – especially with Frida’s coloring. I can’t believe she let go of the pacifier so easily!!

 10. Christina Skarø says:

  Hejsa, jeg har været inde og kigge på din side en del gang nu og ville bare sige, at du har en rigtig god stil… jeg har tilføjet dig til min blog.. håber det er ok… 🙂

  Vh Christina Skarø – Rappedikke

 11. Astrid says:

  Melanie – I love the buttons too! And thank you so much! 🙂

  Anne Dorte – tak og ja, du har ret – der er ikke nogen tvivl om, at det med at sy til børnene er noget andet – og mindre forpligtende – end når de bliver større. Jeg nyder det, så længe det varer… 🙂

  Helinä – we parents tend to make things more difficult than they really are, don’t we? 😉 Thanks!

  Kathleen – thank you! 🙂

  Ria – those kids surprise us, right? It’s great! Thank you!

  Mette – thank you so much. Actually, Frida has quite a temper when it comes to everything but her sleep. Strange child… 😉

  Natalie – thank you, thank you! 🙂

  Jeanette – det var altså rigtig sødt sagt! Tusinde tak! 🙂

  Christina – velkommen til, og tusinde tak skal du have! Jeg er lige poppet forbi din blog også, og du laver da også bare noget så dejlige ting – jeg kommer helt sikkert tilbage! 🙂

 12. Christina Skarø says:

  Hej igen, jeg synes det er fedt at se, hvad andre får ud af det stof, man jo selv har liggende… jeg fandt din side hos stilassen. 🙂
  Så jeg følger lige med dig i ny og næ. Vh Christina

 13. Megan says:

  You have such a knack for pairing fabrics I would never think to pair and coming up with something completely adorable. Lovely, as always.

 14. Astrid says:

  Christina – velkommen til! Og ja, jeg er helt enig, det er enormt inspirerende at se andres brug af samme stof! Jeg har lige været omkring din side, og jeg kan se, at vi deler smag – bortset fra at jeg ikke synes, jeg har råd til Liberty… 😉 Du laver da i øvrigt nogle lækre ting, så du er lige landet i min reader… 🙂

  Megan – Thanks a bunch! 🙂

 15. Christina Skarø says:

  Hej Megan, tak for dine ord. 🙂 Liberty er fet og ja mega dyrt… jeg bruger det også kun, når jeg skal lave lidt ekstra kræs ud af det.. jeg ser frem til lidt nyt fra dig, det er så fint dine design til pigerne… og hvor yndig Frida? er… vh christina

A penny for your thoughts?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.