Dress for the cold season

A few days ago I made this dress for Ronja.

Dress for the cold season 

I used a pattern that I have used several times before, the Onion 20022, which is the same I used for Ronja’s Kindergarten dress and Frida’s Apple blouse. I used some baby wale corduroy that I bought recently, which was first used for adding a detail to a pair of pants for Frida, but this time I wanted to make it the main fabric in a dress for Ronja. For the sleeves I had some soft pink baby wale corduroy that matched nicely. I didn’t alter anything, I just added a pocket and appliqued some of the pattern from the main fabric to the sleeves as a bubbly detail.

Winter dress - detail 

I like this pattern a lot, because the dress is easy for Ronja to put on, nice and warm to wear and stays where it’s supposed to. And of course, because of the loose design it fits for a long time – which is also an important bonus. I didn’t do quite as good a job at the appliques as I would have liked to, but overall I’m happy with the dress, and I know Ronja is, which is the most important thing.

10 comments

 1. Lisa says:

  What a cute dress. I love how it is cute and pretty at the sane time. Ronja must really love it. Applique is hard for me, but yours looks great.

 2. Ulla says:

  En utrolig smuk vinterkjole!!
  Det er rart med lidt tykkere stof nu hvor vinden suser os om ørerne. Hvor er det også dejligt at Ronja er så glad for kjolen. Det bliver man bare utrolig glad for…

  Det er en god idé med applikationerne på ærmerne – skønt at man kan få så meget fint fløjl nu.
  Ikke blot det ensfarvede, som kun kunne fåes da jeg var barn (men det er jo immervæk også 37 år siden!!)

  En god mandag til dig og din familie :0))

 3. Astrid says:

  Tara – Thanks! They do print in English – check out http://www.shoponion.com . This particular pattern has a pant-pattern too, that is an all-time favourite of mine, so I definitely recommend it. 🙂

  Rikki – Ronja wears dresses all winter long, so tights is a must! Thank you so much! 😉

  Lisa – Thank you! 🙂

  Ulla – Ja, det er dejligt, når børnene kan lide det man syr – så Ronja har også været taget lidt med på råd i forbindelse med valg af stof. 🙂 Og ja – der er så meget lækkert fløjl nu. Det ensfarvede går man aldrig fejl af, men når det mønstrede som det her kommer fra Stof og Stil er prisen også til at komme i nærheden af på det. Og tak! 🙂

  Teri – thank you so much! I believe it is warm and cozy – I’m almost tempted to make one for myself… I love the hanger too it was a gift for Ronja’s baptism along with three other animals. 😉

 4. Astrid says:

  Mette – Ja, det er altså sjovt at sy til piger! Tak skal du have! 🙂

  Hanne – LOL – jeg ved det! Du er en værre forfører, er du! 😉

 5. susanne vestergaard says:

  WOW WOW – jeg gad godt være barn hjemme hos dig – sikke du kan – den er fabelagtig!! Helidge Ronja, og hvor blir jeg bare lige nødt til at få lavet een “næsten-magen-til” til min egne datter – eller til begge de to små! Tak for smukke ideer med de gode detaljer.. du kan bare det der!

A penny for your thoughts?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.