I wanted to show you…

…something I made for me. I haven’t been sewing much for myself – I’m kind of hesitant because of the fitting-issue. Whatever you make for an adult needs to be fitted to some degree, and also the sizing just isn’t as simple as it is for kids.

However, I made something simple.

Ginger blossom top 

Or at least, it should have been. It has been in the category of unfinished stuff for quite some time – basically it didn’t turn out the way it should have. First I didn’t like the neckline from the original pattern, so I redrew the neckline while wearing the top and looking in a mirror. Then I wanted to finish the neckline and the sleeves with bias tape, but it just didn’t work out – I think I may need some practice in that department. The neckline kind of stood up in a funny way, so I undid the seam, and didn’t get any further.

A while ago, when my mother was visiting, she gave me the idea to make a facing instead. For a while I still didn’t get around to it, but this weekend, I did. I drew the pattern for the facing with the top as my template. Cut the facing in a different fabric to add a bit of contrast. And for something that initially didn’t turn out the way I wanted it, I’m pretty happy with it. This is me wearing my Ginger Blossom top. The pattern is an Onion pattern – 5005, however heavily modified.

And this is Frida – she knows where I keep my sewing machine…  🙂 Also, she models the “Vilkas” pants – already a favourite.

So this is where Mom keeps her sewing machine...

11 comments

 1. Yvonne says:

  I think that blouse looks great. I agree that sewing clothing for adults are much trickier. Getting it to fit right is harder but when you get it right, it is so rewarding.

 2. Hanne says:

  Fed bluse. Fortsæt bare med mønstertilretningen, det er slet ikke så svært, vel ?
  Synet af Fridas fine elastikker på håndleddene fik mig til at mindes sønnens ditto… ak ja, nu er han på efterskole !

 3. Annette says:

  Det er også grunden til, at jeg ikke strikker så meget til mig selv. Det er svært at vide, om modellen overhovedet er den rigtige, når man ikke kan prøve den inden…

  Og så vil jeg bare lige sige, at jeg nyder din blog. I starten stod jeg lidt af, fordi den er på engelsk, og det kræver lidt mere af mig, men den fænger jo, ikke mindst de flotte billeder, og nu får jeg så ovenikøbet trænet mit engelsk – ikke så dårligt :o)

 4. Astrid says:

  Lisa – Thank you! 🙂

  Amy – Thank you – it is really comfortable! I’ll have to try making something for myself again. 😉

  Yvonne – It does really feel rewarding, when you get to wear something that you made yourself. Thank you! 🙂

  Ulla – Tusinde tak, ja det blev jo til en del justeringer, men det var bestemt ikke meningen fra starten. Nu har jeg nok fået lidt mere blod på tanden… 🙂

  Hanne – Njah, jeg lægger nok ikke ud med de faconsyede jakker… 😉 Men jeg prøver igen! Haha – ja, elastikkerne de er noget helt specielt. Og Frida har endda ikke så mange. 😉

  Teri – thank you so much! 😉

  Annette – men chancen for at strikke en stor vamset trøje til sig selv… Ja, nu kan jeg ikke strikke, så det kan jeg sagtens sige… 😉 Og tusinde tak! Det var en rigtig sød kommentar. Jeg ved at det engelske får nogle til at springe fra, men jeg synes, at det er rart, at det er et sprog, som næsten alle i princippet kan være med på. Og så har jeg engelsktalende familie og venner samtidig med, at det har givet nogle sjove kontakter og blog-venner over det meste af verden. Jeg nyder i hvert fald også din! 🙂

 5. dana says:

  your shirt is adorable (and LOOKS adorable on you. I think it fits just fine).
  And mostly, I love the negative color facing you did. Even if you’re the only one that sees it, it always makes clothing feel cuter with fun stuff like that.
  Thanks for leaving a comment on my blog. And I’m sorry you didn’t get a village frock pattern! I’m sure they’ll list more of them. I cut out my fabric last night and can’t wait to sew today while the kids nap.

A penny for your thoughts?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.